maandag 24 januari 2011

IJsselland-mystiek (4)





Vandaag las ik in Trouw een klein berichtje in 'De Verdieping': Natuur floreert bij hoog water. Ik was zo vrij er gelijk bij te denken; de menselijke natuur floreert bij hoog water, de IJssellandmystiek floreert bij hoogwater. Jezus beschrijft de Geest als een bron van levend water. Is het bedoeld als een klein stroompje of straaltje die uit een muur komt en waarbij men komt putten? Het lijkt me niet. Jezus getuigt van overvloed. Het Evangelie volgens Johannes ( 7,38) zegt: stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. Toe maar!

Is er iemand die daarvan kan getuigen? Of zitten alle sluizen bij ons dicht?
Ik zie bij vele gelovigen helemaal niets stromen....
Ook ikzelf deins voor die stroom van vitaliteit en vreugde terug. Het lijkt dan wel hoogwater en ben druk met de dijken van mijn ziel en bewaak ze angstvallig voor de overvloed van de Geest.
Maar soms breken de dijken en verdrink ik haast in die vreugde die volkomen is, die niets meer te wensen laat.

Wat een mooie veelbetekenende tekst is dit.
Jezus begint met te roepen, zeggende: Wie dorst heeft: kom tot mij en drink! En dan volgt (letterlijk in het Grieks): stromen / uit zijn binnenste / zullen vloeien / levend water.
Nu het woordenboek erbij.

Potamos betekent: rivier, mrv. rivieren. Ook een Engelse vertaling geeft hier rivers!
Komt mij dat goed uit in de IJssellandmystiek!
Er zullen rivieren van levend water stromen! Levend is hier dzoontos en niet bios dus niet iets biologisch, maar van het echte volle leven! En dan dat binnenste, koilia, dat betekent ook buik(holte), moederschoot, inwendige. Dus die rivieren komen helemaal van binnenuit, het lijkt wel een baren. In de Geest, als zij als rivieren gaat stromen word je nieuw geboren! De Geest is hier natuurlijk Pneuma, die inwerkt, als een rivier ons pneuma doorstroomt.

Er zullen rivieren van levend water stromen vanuit je binnenste, vanuit de moederschoot. Dat zijn de pneumatoforen, Geestdragers, wie kent ze niet? Zo ver zijn die mensen niet bij je vandaan. Het zijn de enthousiastelingen, de vredebrengers, degenen die belangenloos liefhebben. Die Geest is gelukkig gaan stromen. Ook al weet niemand waar dit in de Schrift staat. Wat zou Jezus hier bedoelen met Schrift? De Hebreeuwsw bijbel, de Tenach, of verwijst de Johanneïsche gemeente naar een ander geschrift?

Ik ben blij met die rivieren van levend water. En ook met hoogwater, die in andere landen meer ellende aanrichten dan in ons kikkerlandje. Maar zegt het artikel in Trouw: De hoge waterstanden hebben brede uiterwaarden blank gezet, oorspronkelijke oevers zijn amper nog te zien. Natuur langs rivieren floreert bij die overstromingen.
Het brengt nieuwe afzettingen van zand en klei, nieuwe planten, andere flora, nieuwe mogelijkheden voor vogels. De bestaande planten lijden niet veel schade omdat zij in winterrust zijn. Dus ook in de IJssellandmystiek is hoogwater prima, het schept nieuwe mogelijkheden, brengt nieuwe flora met zich mee, terwijl het andere in winterrust is.

In de lente zullen we zien waartoe het geleid heeft! Prachtig die dynamiek, die eindeloze stroom veranderingen. Nieuwe perspectieven, go with the flow, high and low!